Ziua dreptului de a sti


Ieri ar fi trebuit sa multumim:

Clasei politice din 2001, pentru ca, cu sprijinul ei, o mana de ong-isti au reusit sa introduca in Parlament una dintre cele mai importante legi democratice din istoria Romaniei.

Autoritatilor si institutiilor publice, pentru ca s-au lasat vizate de normele legii 544.

Functionarilor publici, care lucreaza sau au lucrat in cadrul autoritatilor si institutiilor publice si care, din 2002 incoace au participat la sesiunile organizate de noi (organizatii interesate de accesul la informatie), ne-au raspuns (asa cum au invatat si i-am invatat) la cererile noastre, ne-au sprijinit in munca de documentare si analiza si au participat la sutele de evenimente dedicate transparentei si liberului acces la informatii de interes public (mese rotunde, dezbateri, etc.)

Expertilor romani si straini, pentru ca, fara know-how-ul primit de la ei (de traditie vest europeana), nu am fi reusit sa  folosim corect instrumentul,  sa invatam sa comparam, sa diagnosticam si sa tratam anumite stari latente din «societatea functionarilor»

Colegilor din organizatiile neguvernamentale, pentru ca, chiar daca uneori ne-am imprumutat din idei si experti, am analizat aceleasi lucruri, am folosit aceleasi metodologii.

Finantatorilor internationali, pentru sprijinul financiar acordat, increderii in noi ca organizatii si oameni profesionisti, dedicati liberului acces la informatii.

Jurnalistilor, pentru diseminarea informatiei, pentru participarea la seminarii si conferinte, dar si pentru utilizarea legii.

Voluntarilor, pentru sprijinul acordat in procesul de monitorizare a implementarii legii, pentru ca s-au imprietenit cu  fax-urile si telefoanele noastre, pentru drumurile facute la registraturile institutiilor si autoritatilor monitorizate.

Asadar, va multumim pentru sprijinul acordat in toti acesti ani si va amintim ca ieri s-a sarbatorit ziua Dreptului de a Sti. De a sti ca avem un drept si acesta se numeste Accesul la informatiile de interes public, prevazut la Art.31 din Constitutia Romaniei.

Cu siguranta ca ziua de ieri ar fi meritat sarbata pe strada, in holurile institutiilor publice, in salile special amenajate pentru conferinte si dezbateri. In felul acesta, am fi luat si noi parte (Romania), prin evenimentele create, la miscarea europeana de imbunatatire a accesului la informatiile de interes public.

De acum inainte, ne promitem sa incercuim in calendar ziua de 28 septembrie, astfel incat la anul sa nu doar observam ci sa o si sarbatorim din timp. Am putea lua exemplu de la vecinii nostri moldoveni – http://www.timpul.md/articol/luni–va-fi-marcata-ziua-dreptului-de-a-sti-4258.html  sau colegii din Madrid – http://www.access-info.org/en/spain-coalicion-pro-acceso/194-proposals-for-transparency.

Ar fi un semn de multumire pentru toti cei care, in ultimii 10 ani, in Romania, au luptat pentru crearea, aplicarea si imbunatatirea Legii 544/2001 – legea privind liberul acces la informatie.

Recomandare pe aceasta tema: codruvrabie.blogspot.com – Activist si/sau Expert

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s