Fiscul, Dumnezeu, Georgia si coruptia


Va propunem o discutie despre ultima anomalie legata de Guvernul Romaniei si anume, controlul averilor de catre inspectorii de la Fisc („anomalie”, pentru ca in Romania exista de cativa ani o institutie care se ocupa de controlul averilor – Agentia Nationala de Integritate).

Faptul ca Fisc-ul si-a propus sa controleze temeinic averile nu este un lucru rau, ci chiar ne bucura! Modalitatea in care o va face nu este insa transparenta si poate duce la abuzuri.

Dupa spusele ministrului Ialomiteanu, cei controlati nici macar nu vor avea cunostinta de acest lucru! Etapele pe care le va urma Fisc-ul pentru a verifica averile sunt adunarea informatiilor de la colaboratori si de la institutiile publice, confruntarea cu declaratiile fiscale, discutii cu persoana verificata si sechestru asigurator, atunci cand aceasta refuza sa plateasca impozitul stabilit.

Ceea ce a declarat ministrul noua ne suna asemanator cu metodele folosite de catre regimul Ceausescu. Sa ne asteptam oare ca in perioada urmatoare sa apara un val de arestari a celor bogati, de genul „operatiunea mascatii in toiul noptii”?

In fine, daca asta va face Fisc-ul, oare ANI (ale carei metodele de verificare nu sunt de asemenea publice) ce averi o sa mai controleze ?! Sau isi impart „grupul tinta”: Fisc-ul ancheteaza cazurile de mare coruptie, iar ANI se va ocupa de mica coruptie?

Pana la urma nu mai conteaza cine, ce si cum? Conteaza ca institutiile statului sa curete poporul roman de boala sa numarul unu: coruptia. Si sa nu asteptam, ca-n bancul de mai jos, ca Dumnezeu sa ne ajute:

„Obama, Putin si Basescu se intalnesc cu Dumnezeu ca sa ii puna o intrebare.

Obama:

-Doamne cand se va termina criza asta in USA?

Dumnezeu isi trimite ingerii sa calculeze…raspuns de la Dumnezeu :

– Nu in mandatul tau!

Putin:

– Doamne cand va deveni Rusia cea mai mare putere din lume?

Dumnezeu isi trimite ingerii sa calculeze…raspuns de la Dumnezeu:

– Nu in mandatul tau!

Basescu:

– Doamne cand se va termina coruptia din Romania?

Dumnezeu isi trimite ingerii sa calculeze…trece ceva timp…mai trimite alta echipa de ingeri in ajutor si alta echipa…nimic… Raspunsul de la Dumnezeu:

Nu in mandatul meu!!!”

Daca v-am provocat un zambet, citind acest banc, sa va mai povestim ceva: guvernul georgian isi face reclama intr-una din cele mai prestigioase reviste cu profil economic, The Economist. Si nu cu o reclama legata de frumusetile turistice ale tarii, ci de faptul ca Georgia este pe primul loc in lume in studiul Transparency International privind nivelul de perceptie a populatiei fata de lupta anticoruptie:

„Potrivit Barometrului Global al Coruptiei pe anul 2010, realizat de Transparency Intenational, 78% dintre georgieni cred ca actele de coruptie au scazut in ultimii 3 ani – cel mai bun rezultat la nivel de 86 de tari monitorizate. Conform studiului TI, doar 3% dintre georgienii care au avut contact cu diferite servicii publice au raportat ca au dat mita in ultimile 12 luni” si textul continua cu mai multe statistici.

La final, guvernul georgian invita cititorii revistei sa devina parte a exemplelor de succes accesand site-ul guvernului, http://www.georgia.gov.ge

Pe noi ne-a convins, asa ca am intrat pe site si am ramas surprinsi de provocarile postate acolo. Si acum va intreb: oare georgienii l-au mituit pe Dumnezeu de i-a scapat de coruptie?

Un gând despre „Fiscul, Dumnezeu, Georgia si coruptia”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s