ANI fata-n fata cu sindicatele


Se iau urmatorul paragraf:

„Principiile dupa care se desfasoara activitatea de evaluare sunt legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationala, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a averii”

(articolul 8 aliniatul 3 din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea legii nr. 144 / 2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate).

si urmatoarele articole din presa centrala:

„Agentia Nationala de Integritate (ANI) a demarat o investigatie privind averile unor importanti lideri sindicali din Romania. Peste 10 lideri sindicali sunt vizati de ANI. Vedeti mai jos cine sunt acestia, ce averi au si cum le justifica” – ziarul Gandul 16 februarie

Din start, trebuie sa mentionam ca nu suntem impotriva demersului ANI, actiunea acestora este laudabila, dar:

Intrebarea fireasca dupa citirea textelor din cele doua casete de mai sus este daca prin declaratiile mai mult sau mai putin publice facute de Agentia Nationala de Integritate cu privire la declansarea unor investigatii / evaluari ale averilor unor persoane publice (lideri de sindicat in cazul de mai sus) aceasta a savarsit un abuz de putere sau nu?  Sau mai exact, isi incalca principiile dupa care aceasta institutie ar trebui sa functioneze?

Intrebarea vine si in contextul in care o alta institutie cu rol in combaterea coruptie – Directia Nationala Anticoruptie, prin purtatoarea de cuvant a acesteia – Livia Saplacan -, a declarat astazi la Agerpres ca “practica de comunicare a DNA in cazul sesizarilor sau denunturilor este de a nu da informatii care s-ar putea sa stea la baza unor eventuale dosare penale”.

Atunci, ne intrebam, practica ANI este ca in cazul unor nume publice sa faca cunoscute, aprioric, pe surse (conform ziarului Evenimentul Zilei) sau nu, date cu privire la evaluarea averilor anumitor persoane chiar intr-un moment in care un megascandal de coruptie tine prima pagina a ziarelor?

Dar sa vadem cine castiga si cine pierde din raspandirea de informatii? Noi avem cateva variante posibile de raspuns:

Cine castiga?

  • ANI – in imagine pozitiva cu riscul incalcarii propriilor principii;
  • niste demnitari sau politicieni platesc unele polite liderilor de sindicat, ceea ce poate fi considerat un castig avand in vedere ca se prabusesc in sondaje si ca urmeaza un an electoral;
  • Romania si ANI castiga in imagine in ochii Europei pe campul luptei anticoruptiei.
  • partidele sau guvernul, care incearca sa-si spele imaginea folosind o institutie, care ar trebui sa fie neutra, pe post de batalion infanterie in lupta cu dusmanii (sa nu uitam grevele din 2010, dar si din alte vremuri);

Cine pierde?

  • ANI, care devine suspecta ca ar putea duce o lupta murdara in acest razboi;
  • Cetateanul. Ramane  confuz si, de ce nu, frustrat, asistand la o lupta falsa si murdara;
  • Si principalul pierzator MISCAREA SINDICALA.

Ne oprim aici, lasandu-va pe dumneavoastra sa incercati variante de raspuns despre cine castiga si cine pierde.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s