Azi suntem pozitivi. Doua vesti bune despre ANI si Legea Transparentei decizionale


1. Legea ANI

Zilele acestea a fost discutata in Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor cererea de reexaminare, solicitata de Presedentie, a proiectului PL-x nr. 207/2010, mai exact proiectul de Lege privind consolidarea integritatii in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.

Proiectul de lege a primit avizul favorabil al Comisiei, aceasta aproband toate cerintele solicitate de Presedentie.  Urmatorul pas este votarea in Plenul Camerei Deputatilor.  Informatie a aparut doar pe site-ul RFI – http://www.rfi.ro/stiri/politica/Legea-ANI-reparata-de-catre-deputatii-juristi.html –  intr-un material publicat ieri, 17 iunie.

Totusi, nu stim exact cate din propunerile Presedentiei au fost sau nu validate de catre Comisie dar sa speram ca vom afla in curand,  atunci cand se va publica pe pagina web a Camerei Deputatilor, raportul Comisiei.

Pana atunci, stam bucurosi la birourile noastre si urmarim cum deputatii si senatorii intarzie sa-si publice declariile de avere pe pagina web a institutiei.

Si, inca ceva, asteptam ca noile modificari sa fie aprobate si de Plen. Din pacate, sansele sunt mici, doar cativa parlamentari  actualizandu-si in 2010 declaratiile. E semnul clar ca vor sa tina la secret ce au mai de pret.

2. Legea 52 / 2003

Cautand pe pagina web a Parlamentului diverse informatii, am dat astazi de o propunere foarte buna de completare a Legii 52/2003 – privind transparenta decizionala in administratia publica. Este introdus un nou termen – documente de politici publice – ceea ce inseamna ca prin dispozitiile legii vom putea cere si documentele de politici publice elaborate de administratie.

Tot in acesta propunere de completare a mai fost introdus un articol prin care autoritatile administratiei publice vor fi obligate sa justifice in  scris nepreluarea recomandarilor inaintate de cetateni.

Cum aceasta initiativa este una de natura sa imbunatateasca procesul de consultare nu putem decat sa-l felicitam pe initiator.

La mai multe imbunatatiri si o respectare cat mai riguroasa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s