Premierului Boc i-au scăpat 4 miliarde euro in doamna Zevedei


sursa: Kamikaze
autor: Mircea Toma

Ziua de 4 martie a fost, până săptămânile trecute, prilej de memorare a cutremurului din 1977. Din acest an, pentru persoanele interesate de soarta finaţărilor europene, 4 martie are o nouă semnificaţie, din păcate tot în registrul dramatic: a fost ziua în care guvernul Boc a numit-o într-o funcţie de management al fondurilor europene pe doamna Anca Cristina Zevedei. Dar, ca să nu lăsăm impresia că dăm o prea mare importanţă unei persoane, să aruncăm o privire asupra scorului atins de România în procesul absorbţiei fondurilor structurale. Ţara noastră a reuşit să contracteze un procent semnificativ din aceşti bani, dar derularea proiectelor este blocată sau întârziată în proporţie de aproape 100%. La finalul acestui an, vom da socoteală pentru tot ce nu s-a cheltuit în ultimii 3+1 ani. Practic, toţi banii necheltuiţi sunt pierduţi. Ori, ca să recuperăm întârzierile ar trebui să ajungem la un ritm de plăţi de 1 milion Euro/zi. La 31 decembrie 2009, sumele validate ca fiind cheltuite pentru anul 2007 (!) erau de 5,02%. Ori, este evident că mecanismele construite de autorităţi sunt făcute parcă pentru a frâna procesul, iar nu pentru a-l facilita. În urmă cu câteva săptămâni, o alianţă de peste 100 de organizaţii neguvernamentale şi sindicate a transmis o scrisoare deschisă premierului Boc prin care îi semnala o listă scurtă de disfuncţii cu efecte grave asupra procesului. Singurul răspuns cu care s-au ales a fost unul venit din partea Ministrului Finanţelor: aşa e la început, mai greu. Mare ministru, mare adevăr. Cu precizarea că începutul a fost în 2007 şi că e greu în 2010. Firi optimiste, oengiştii au înţeles, totuşi, că guvernanţii sunt de acord cu semnalele şi că au deschidere pentru a îmbunătăţi procesul. După care, la numai câteva zile, premierul Boc a numit-o în funcţie (director al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – AM POSDRU)  pe doamna Anca Cristina Zevedei. Dânsa urmează să gestioneze mii de proiecte – în marea lor majoritate blocate în prezent – în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro. Doamna Zevedei are un CV care a băgat spaima în oengişti: 10 luni de experienţă în managementul programelor de finanţare la nivelul sectorului agricol Ilfov, fără experienţă în management organizaţional sau în managementul proiectelor.

Dar cine Zevedei este doamna asta? Dacă descoperi că guvernul numeşte într-o funcţie pe cineva care pare să nu aibă legătură cu domeniul, nu trebuie să crezi că e vorba despre o prostie. Dimpotrivă, este o declaraţie politică: în guvernarea PDL, fidelitatea de partid este singurul criteriu de competenţă. Doamna Zevedei este fidelă PDL din 2002, iar domnul Vasile Blaga este cel care pompează garanţii în ascensiunea de altfel agreabilei făpturi. Acu, cu toate garanţiile domnului Blaga pe piept, drăguţa doamnă va avea de rezolvat problema uriaşă a întârzierilor, dar şi o problemă acută, de ultimă oră.

Bruxelles-ul a tăiat plăţile către România, Zevedei rezolvă criza la sector. Comisia Europeană a verificat activitatea României la capitolul POSDRU şi a suspendat plăţile din Fondul social european pentru ţara noastră, până în luna iunie. Unul dintre motivele tehnice este faptul că după 2 ani de activitate, România nu a reuşit să construiască o bază de date digitală a tuturor proiectelor finanţate pe această componentă – condiţie fermă de acceptare a plăţilor. Adică o nesimţire crasă de care se fac responsabile toate guvernele Boc de până acum. Ei bine, UE ne taie finanţarea, dar trimite, totuşi, o delegaţie să vadă cu ce ne pot ajuta să depăşim acest „impediment”. Delegaţia a sosit zilele trecute şi a fost condusă de însuşi şeful pentru România pe Fondul Social European, domnul Michel Laine. La întâlnirea care care a avut loc la Bucureşti, domnul Laine a avut prilejul să o cunoască pe doamna Zevedei, care conducea delegaţia română. A cunoscut-o, din păcate, doar pentru câteva minute, pentru că, la un moment dat, în timpul întâlnirii, doamna s-a aplecat, a scos un mobil din poşetucă, a răspuns discret cât să nu deranjeze, şi a ieşit din înăpere. Apoi nu s-a mai întors, pentru că, se pare că erau nişte probleme serioase în organizaţia PDL sector 6, organizaţia în care este membru doamna Zevedei. Din punctul de vedere al delegaţiei UE, a domnului Laine, o asemenea întâmplare echivalează cu o vizită pe Marte. Precizăm că absorbţia fondurilor europene pe planeta Marte este apropiată de performanţa României.

Reclame

Un gând despre „Premierului Boc i-au scăpat 4 miliarde euro in doamna Zevedei”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s