Scrisoare deschisa adresata prim ministrului E. Boc – deblocarea urgenta a fondurilor gestionate de AMPOSDRU – MMFPC


Domnule Prim Ministru Emil Boc,

În urmă cu ceva timp am auzit apelul de a face proiecte, ca o soluţie pentru suplimentarea investiţiei în diverse regiuni, adresat tuturor celor care ar putea aplica pentru finanţări pe fondurile structurale.

ONG-urile care au o fantastică resursă de specialişti, mare mobilitate, experienţă în derularea de fonduri europene şi sunt în unele zone principali investitori, au considerat că acea chemare era garanţia existenţei voinţei politice de sprijinire a absorbţiei de fonduri europene şi au trecut la lucru.

Acele organizaţii sunt acum în incapacitate de plată pentru că au derulat proiecte pentru care decontarea cheltuielilor se face cu întârziere pe peste 100 de zile, TVA-ul nu a fost returnat deoarece legea există dar lipsesc instrucţiunile, şi pe lângă toate acestea, AMPODRU refuză constant dialogul.

Astăzi am ajuns în situaţia în care realizăm eroarea pe care am comis-o confundând vorbe goale cu dorinţa de parteneriat, discursul politicianist cu asumarea reală a unei dezvoltări strategice.

Din cauza disfuncţiilor sistemului în România, Fondul Social European s-a dovedit nu oportunitate de dezvoltare, ci de faliment.

Sunteţi şeful unui guvern care schimbă directorii, dar nu schimbă sistemul, care îşi păstrează hibele, nu şi angajamentele. Spunem aceasta, deoarece am semnat un contract cu Statul Român prin AM POSDRU şi acum constatăm că nu există lege, angajament pe care statul să îl respecte.

Se ignoră faptul că într-o ţară care se zbate în sărăcie cruntă, în care incluziunea socială e doar un vis, noi am adus bani europeni în comunitate, pentru a investi în resursa umană şi a le oferi beneficiarilor noştri şansa la un loc de muncă. Din cauza sistemului în fruntea căruia sunteţi, am devenit din specialişti care acordă asistenţă, vânzători de iluzii. Am scos din centre de plasament tineri cu handicap şi i-am învăţat că nu trebuie să aştepte numai indemnizaţia de la stat, pot fi utili, pot avea un loc de muncă, o locuinţă… Noi i-am ridicat pe aceşti tineri, iar dumneavoastră îi ajutaţi să se arunce în gol… mai de sus.

Vă cerem să confirmaţi prin fapte că existaţi pentru a da şanse, nu pentru a tăia aripi.

Vă cerem să restituiţi demnitatea unor oameni care şi-au depăşit limitele pentru a avea şansa de a trăi normal.

Vă cerem să ne respectaţi suficient cât să vă intereseze munca şi viaţa noastră şi să cereţi celor pe care îi conduceţi aceeaşi atitudine.

Şi în fine, domnule Prim Ministru, vă solicităm grabnica refacere a sistemului astfel încât ONG-urile să nu devină „sacrificatele guvernului Boc”, şi dacă veţi face asta câştigaţi o resursă importantă – specialişti care rămân să clădească aici, nu emigrează într-un loc unde găsesc o pâine mai albă.

Fundaţia Alături de Voi România, Angela Achiţei, preşedinte

Fundaţia Academică Petre Andrei

Universitatea Petre Andrei din Iaşi,Tudor Pitulac, manager proiect

Fundaţia Pro Women, Gabriela Ilovan, manager de proiect

Fundaţia Iosif, Mara Vichiriuc, manager de proiect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s