„Cred că Primăria Sibiu este în mare întârziere cu accesarea fondurilor europene”


Un articol interesant cu Prefectul Sibiului, din ziarul Tribuna. Nu postez tot interviul ci doar cateva din raspunsurile acestuia pe subiectul fondurile europene.

„Cred că Primăria Sibiu este în mare întârziere cu accesarea fondurilor europene”

de Sorana MAIER
28 februarie 2010 22:16

* Constantin Trihenea spune că unul dintre motivele pentru care judeţul Sibiu a atras foarte puţine fonduri europene este şi faptul că instituţiile eliberează avizele în perioade de timp mult prea mari, de luni de zile * apoi, comisiile de avizare întorc proiectele la Sibiu, după şapte sau opt luni, pentru nereguli minore, când ar putea să o facă după o lună–două, pentru a câştiga timp * prefectul spune că fondurile europene se atrag greu, dar critică primăriile care recurg la credite, în loc să atragă tot ce se poate din banii europeni * prefectul vorbeşte şi despre planurile sale de concediu, despre modul în care îşi petrece timpul liber şi răspunde întrebărilor adresate de cititorii noştri pe site–ul http://www.tribuna.ro *

Domnule prefect, statisticile arată că judeţul Sibiu stă prost în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, în special pentru domeniul agricol. Care sunt cauzele acestei situaţii?

Unul dintre motive este faptul că nu se reuşeşte corelarea între ceea ce prevăd normativele şi regulamentele de accesare, adesea prea pretenţioase şi neadaptate, şi pregătirea solicitanţilor.
Spre exemplu, un mare proiect al unei localităţi din judeţul Sibiu a fost întors de la comisia de avizare pentru că o suprafaţă infimă, de 250 metri pătraţi, era nereglementată în perimetrul care prevedea accesarea de fonduri europene, pe care să se desfăşoare lucrările respecive.
O altă lucrare, cu un proiect after-school, vroia să acceseze fonduri europene, fără ca spaţiul să aparţină, prin actele de carte funciare, primăriei respective.
O altă problemă este legată de modul de finanţare, de faptul că nu se dau avansuri şi nu sunt foarte clare posibilităţile de cofinanţare. În prezent, se fac demersuri pentru amendarea acestor prevederi, inclusiv prin ordonanţe de urgenţă şi propuneri legislative şi să sperăm că o parte din ele vor putea ajuta.
Un punct sigur negativ este faptul că verificarea dosarelor solicitanţilor durează 6 – 7 luni şi pentru o cauză minoră, cum am dat exemplele anterioare, dosarele sunt întoarse din drum, când dacă acest lucru s-ar fi întâmplat după una-două luni am fi câştigat timp.
Aici au un „merit” şi consulanţii, care, de cele mai multe ori, nu au calificarea necesară, selectarea acestora făcându-se în continuare nu după competenţe ci după criterii de apropiere faţă de cei care apelează.
Pe de altă  parte, este foarte greu să găseşti o activitate care să asigure rentabilitatea cerută de proiect, şi spre exemplu, la măsura 121, referitoare la plantaţii pomicole, la preţurile la care se vând produsele agricole nu există rentabilitatea cerută în proiect.

Luni de zile pentru un aviz

– O cauză care întârzie proiectele sunt şi avizele, a căror obţinere durează prea mult?

Faptul că numai 10 la sută dintre proiectele depuse sunt accesate, arată clar că trebuie să găsească o soluţie atât solicitanţii, dar şi structurile implicate.
Toţi angajaţii Guvernului, toţi cei care sunt coordonaţi de Instituţia Prefectului trebuie să se implice pe fiecare proiect în parte, să depăşească faza de seminar, de prezentare, de expunere, să îşi ia în serios şi rolul de îndrumare, nu numai acela de control şi de instituţii care eliberează documentele necesare.
De exemplu, cei de la Mediu eliberează un document în patru luni, iar solicitanţii nu pot aştepta atât, li se dă o notă care arată că ei au cerut  avizul respectiv, nota ajunge în mapă, dar cel care a depus proiectul uită că are nevoie de avizul în sine, nu doar de acea notă.
Celor de la Mediu le-am cerut să urgenteze, pe cât posibil. Ei sunt apăraţi de prevederile legale, au 4 luni să facă o analiză de mediu, sau 6 luni, ceilalţi, de la Direcţia Agricolă au 90 de zile ca să dea un verdict privind posibilitatea realizării unei culturi, la Cartea Funciară eliberarea documentelor presupune 30 de zile.
Am cerut şi cer, în continuare, ca fiecare instituţie să scurteze la maxim timpul. Acolo unde poate în 7 zile să elibereze documentul, să nu aştepte trecerea celor 30 de zile, sau 90 de zile pentru eliberarea actului respectiv.
Sunt preocupări la nivelul Guvernului pentru a se rezolva aceste probleme, întrucât absorbţia fondurilor europene este esenţială pentru lansarea comenzilor în economie.

Despre Primăria Sibiu

Greutatea în accesarea fondurilor europene este o problemă pe care nu numai România a avut-o, eu am auzit-o de la cei din fostul RDG care au spus că nici ei nu au putut accesa mai mult de 50% din fonduri.
Cu toate acestea, nu toate autorităţile locale s-au străduit suficient pentru lansarea de proiecte, în accesarea de fonduri, preferând împrumuturile obţinute facil, dar cu mari consecinţe economice

– De ce nu vi se par soluţii bune aceste credite?

Mi se par soluţii bune în rezolvarea unor probleme, dar dacă ai la dispoziţie bani obţinuţi gratis, evident că întâi iei ce poţi din aceste resurse, din aceste fonduri, şi te împrumuţi pentru ceea ce nu este pus la dispoziţie de către Uniunea Europeană.
Cred că Primăria Sibiu este în mare întârziere cu accesarea fondurilor europene şi mă bucur că au avansat începând cu latura administrativă, au un birou de accesare fonduri europene, dar şi cu pregătirea proiectului pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, pentru accesarea celor 15,2 milioane euro, alocate în cadrul Regiunii Centru, pentru poli de dezvoltare urbană.
Trebuie să ne grăbim pentru că fondurile europene se mai dau în această structură până în 2013, e bine să ne gândim la vorba românului, „Ce-i în mână nu-i minciună”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s