Evenimentul Zilei da in Cumpanasu de crapa fondurile europene


In editia din 28 ianuarie, unul dintre putinele cotidiene ramase pe piata – Evenimentul Zilei, dedica un articol de deschidere domnului Alexandru Cumpanasu. Textul care se revendica a fi unul de investigatii lasa senzatia ca domnul Cumpanasu a castigat in mod suspect un milion de euro.

Am lecturat cu mare curiozitate produsul jurnalistic si l-am incheiat cu aceeasi curiozitate. In textul care ocupa o parte din prima pagina si o pagina intreaga in interior, nu este prezentata vreo fapta care sa fie suspecta de a fi incorecta sau ilegala.

Am aflat de exemplu, ca domnul Cumpanasu conduce o organizatie – Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), „o fundatie cu o activitate aproape inexistenta”. Aceasta organizatie ar fi primit 3,8 milioane lei de la Ministerul Administratiei si Internelor; mai aflam ca dl. C. este „analist platit al postului Realitatea TV, ca banii sunt de fapt o finantare pentru un proiect care a castigat o competitie de finantare din fonduri europene – „Dezvoltarea si consolidarea Centrului National de Integritate”. Ziaristii mai evoca un scandal public din 2007 in care numele lui Cumpanasu a fost asociat fostului sef al directiei generale anticoruptie – Marian Santion, scandal care apare in acelasi pargraf cu finantarea din 2010 fara a putea fi identificata vreo legatura logica.

Nu continui. Practic, in afara de o acuta lipsa de informatii, ziaristii nu se pot lauda decat cu o imensa suspiciune pe care o varsa cu sete in carca protagonistului Cumpanasu.

Preocuparea mea nu este soarta lui Cumpanasu, ci faptul ca intreaga constructie incriminatorie se refera la faptul ca un ong a fost in stare sa castige 1 milion  de euro. Pentru jurnalisti, acest castig este o premisa suficienta pentru a incrimina.

Articolul a aparut – probabil ca o nefericita coincidenta – la o zi dupa ce un grup de ONG-uri a lansat o scrisoare deschisa premierului Boc in care semnaleaza obstacole in calea procesului de absorbtie a fondurilor europene. Romania nu a reusit sa consume, in doi ani, decat 10% din banii europeni care ar fi trebui sa fie folositi pentru modernizarea tarii.  In aces proces, ONG-urile, desi sunt structuri mai firave in comparatie cu institutile publice, au avut performante mult mai bune.

De exemplu, pe mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE) exista o alocare de 50 milioane de euro; din aceasta suma, 5 milioane au fost rezervate pentru sectorul ONG. Pana in prezent, din cele 50 de milioane au foat contractate 5 milioane, exclusiv de catre ONG-uri. Nici o institutie a administratiei publice nu a semnat vreun contract. Motivele tin de imperfectiuni ale mecanismelor procesului de absorbtie. Dar daca presa deduce ca putinele sume absorbite sunt „suspecte de a fi obtinute prin iregularitati/fraude etc de catre ONG-uri, si putinul castigat risca sa fie compromis, descurajat etc.

In cazul articolului din Ev Zilei, vinovatia este, probabil, impartita – intre lipsa crasa de profesionalism a jurnalistilor si lipsa de transparenta a ONG-ului care a tratat cu neglijenta comunicarea publica. Efectul este, insa, pervers: riscul sa ne trezim cu o stigmatizare a organizatiilor care indraznesc sa acceseze fonduri europene. Acesta poate conduce la agravarea procesului de absorbtie.

Mircea Toma

Reclame

19 gânduri despre „Evenimentul Zilei da in Cumpanasu de crapa fondurile europene”

 1. si totusi cine e Cumpanasu si care e bagajul lui de experienta si a ONG-ului incat sa apara ca „expert” si sa castige un proiect de 1 milion de euro?

  din Ev Zilei retin urmatoarele:

  AID a devenit important odata cu intrarea in scena a ministrului, prietenului si colegul de partid al tanarului Cumpanasu, nea ministru de interne David

  seful DGA, consilierul lui David, a dat niste camere in sediul DGA pentru AID, sa-si desfasoare o activitate necunoscuta si sa foloseasca infrastructura structurii ministerului de interne

  site-ul lui Cumpanasu nu mai e actualizat din 2006 si are cativa vizitatori pe zi

  in afara de combinatiile cu ministerul de interne si aparitiile televizate, in CV-ul lui Cumpanasu sau al AID nu exista nimic.

  si care sunt dovezile ca articolul din Ev Zilei loveste in ONG-urile care acceseaza fonduri europene in general? nici una. articolul strange o suma de suspiciuni si pune la indoiala ca acest ONG a castigat pe bune proiectul.

 2. Noi nu am luat apararea lui Cumpanasu. Am pus doar sub semnul intrebarii calitatea actului jurnalistic. Din abordarea lor (a celor doi jurnalisti) te astepti sa zica ceva, sa puna punctul pe „i”.. si astepti si astepti..

  paul

  1. nu stiam ca afaceripublice e un tribunal de judecat presa si de pus sub semnul intrebarii acte jurnalistice. de ce nu o faceti zi de zi si cu toate articolele?

   cum adica sa puna punctul pe i? ei informeaza, cititorul trage concluzia si pune punctul pe i.

   credeam ca aici stati cu ochii pe fondurile europene, nu cu bata pe ziaristi.

 3. Oho, macar de am fi ajuns la faza de a pune punctul pe ”i”. In fapt, cred ca e vorba de structura logica: o concluzie lipsita de argumente. Concluzionand, ce vedem in EVZ – calitatea morala dubitabila a dlui. Cumpanasu este o axioma.

 4. este o axioma sustinuta cu o serie de fapte enumerate. ce nu e sustinut de fapte este argumentul dlui Toma cu presupusa stigmatizare a ONG-urilor. ce are sula cu prefectura? administratorii siteului sunt cumva trompetele dlui Toma de tin cu atata inversunare sa ne demonstreze ca dl Toma nu a scris o tampenie?

  1. le mai enumar eu o data:

   fapte din Ev Zilei:

   AID a devenit important odata cu intrarea in scena a ministrului, prietenului si colegul de partid al tanarului Cumpanasu, nea ministru de interne David

   seful DGA, consilierul lui David, a dat niste camere in sediul DGA pentru AID, sa-si desfasoare o activitate necunoscuta si sa foloseasca infrastructura structurii ministerului de interne

   site-ul lui Cumpanasu nu mai e actualizat din 2006 si are cativa vizitatori pe zi

   in afara de combinatiile cu ministerul de interne si aparitiile televizate, in CV-ul lui Cumpanasu sau al AID nu exista nimic.

   intrebari:
   cine e Cumpanasu si care e bagajul lui de experienta si a ONG-ului incat sa apara ca “expert” si sa castige un proiect de 1 milion de euro?

   cine e Cumpanasu de a sarit direct la dreapta ministrului si e garantat de sefii din ministerul de interne?

 5. daca va e lene sa cititi articolul, vi le enumar eu, desi le-a enumarat si Margelatu mai sus. le reiau: AID este un ONG fara CV institutional, care a beneficiat din plin de sprijinul MAI, sub 3 mandate politice diferite. AID a participat in niste structuri consultative si in alte organisme create netransparent ale MAI, desi nu stim pe ce criterii a fost invitata acolo. apoi, a beneficiat de sprijin logistic si financiar din partea DGA (sper ca stiti ce inseamna DGA), existand un dosar la DNA pe aceasta schema. are rost sa mai pomenesc trecutul politic si relatiile stranse ale cumpanasului cu mediul politic? mi se par suficiente argumente ca procesul de acordare a acelei finantari este dubios, mai ales ca CV organizatiei este zero. sau poate ne ajutati dvs cu niste informatii suplimentare legate de activitatile AID.

 6. poate in loc sa sariti ca niste babe clevetitoare la beregata ziaristilor, ar fi fost mai bine sa cereti oficial si public, Ministerului de Interne, sa clarifice public si urgent urmatoarele probleme:

  – care sunt argumentele in favoarea colaborarii cu AID si Cumpanasu (din trecut pana acuma)?
  – care sunt mecanismele prin care s-a decis aceasta colaborare (concurs, cereri de proiecte, solicitarea AID) si cine au fost decidentii?
  – publicarea propunerilor de proiect primite de la AID si a propunerii de proiect castigatoare (publicarea a documentatie aferente aplicarii, experti folositi, cv-urile acestora etc).

  asa va lamuriti si voi daca sunt motive de suspiciuni legate de colaborarea cu AID, colaborare care a dus la castigarea unui proiect de 1 milion de euro din bani europeni. sau daca nu sunt suspiciuni, si un ONG cu cv bogat si experienta in domeniu este atacat gratuit in presa. daca tot v-ati pronuntat pe tema asta, duceti dezbaterea pana la capat.

 7. nu a fugit nimeni.
  dumneavoastra indreptati discutia pe o alta tema. autorul articolului s-a referit la calitatea investigatiei din ziar si nu la subiectul acestuia.

 8. Cine este acest domn Cumpanasu si ce activitatea are in spate?
  Ce pregatire are (in afara de nenumaratele cursuri de manipulare a populatiei sub diferite forme pe care le urmeaza toti cei care se inscriu in politica)?

 9. Pai, acest cumpanas este penibilul de astazi. cel care s-a balbait la Realitatea tv. Da, este un produs al conjuncturii, cu ceva probleme de adolescent intarziat si care a inteles foarte bine pilda corbului din filmul Veronica. Adica, o linguseala la timpul ei este binevenita. In rest, nu prea valoreaza mare lucru nimic din ceea ce enunta cu titlu de mari si valoroase previziuni. Sa concluzionez, ceea ce ne arata e doar o masca, realitatea lui este ingusta, meschina si plina de frustrari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s