Fondurile UE pentru zonele transfrontaliere, tocate in Delta


sursa: romanialibera.ro

Romania si Ucraina au primit de la UE peste 35 milioane de euro pentru gestionarea in comun a zonelor transfrontaliere, dar cooperarea este doar pe hartie. Ucrainenii din zona Odessa au cheltuit deja o jumatate de milion de euro, fara sa poata spune clar unde au mers banii.

Unsprezece functionari din regiunea Odessa au organizat la Tulcea o conferinta de presa in care au anuntat finalizarea unui proiect romano-ucrainean finantat de UE. „Proiectul a vizat imbunatatirea cooperarii transfrontaliere in managementul integrat al resurselor de apa din euroregiunea Dunarii de Jos”, a spus Igor Studennykov, managerul proiectului. Parteneri din Romania la realizarea acestui proiect au fost Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Directia Apelor Romane Dobrogea – Litoral si Consiliul Judetean Tulcea. UE a alocat ucrainenilor pentru respectivul proiect 570.000 de euro. Cu aceste resurse partea ucraineana ar fi urmat sa realizeze o banca de date privind resursele de apa in zona transfrontaliera romano-ucraineana din Delta Dunarii, care sa permita implementarea unei monitorizari conforme normelor europene si a unui sistem de comunicare, in timp real, a informatiilor privind producerea unor incidente majore.

Managerii proiectului nu au putut preciza daca aceste obiective s-au materializat si nici cum s-au cheltuit banii europeni. Igor Studennykov, managerul proiectului, a precizat: „Am cheltuit 100.000 de euro pentru achizitionarea unei nave rapide tip laborator pentru verificarea calitatii apei din Delta Ucrainei”. In privinta diferentei de 470.000 de euro, Studennykov a spus ca „banii s-au cheltuit pentru simpozioane, plata specialistilor si a managerilor de proiect si pentru realizarea unor filme de prezentare a proiectului”.
Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat ca „exista un proiect in oglinda, manageriat de ARBDD, finantat de UE, pentru monitorizarea calitatii apei din zona transfrontaliera. ARBDD a achizitionat, de asemenea, o nava-laborator pentru monitorizarea calitatii apei din Delta. Respectivul laborator ar trebui sa efectueze monitorizari si pe teritoriul Ucrainei, cum s-a prevazut in proiectul european”. Afirmatiile guvernatorului arata ca s-au efectuat investitii dublate pentru monitorizarea transfrontaliera a apei din Delta, iar monitorizarea in comun ramane un deziderat, desi UE a cheltuit pana acum pentru acest obiectiv peste 3 milioane de euro.

» Zeci de milioane de euro
In ultimii ani, Uniunea Europeana a deschis mai multe linii de finantare nerambursabila pentru imbunatatirea cooperarii transfrontaliere intre Romania si Ucraina. Romania a accesat pentru zonele sale de granita cu Ucraina finantari europene care insumeaza 29 milioane de euro, iar Ucraina – 6,5 milioane de euro. O buna parte din aceste finantari vizeaza buna cooperare in domeniul mediului in zona Deltei Dunarii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s