Fondurile UE pentru zonele transfrontaliere, tocate in Delta


sursa: romanialibera.ro

Romania si Ucraina au primit de la UE peste 35 milioane de euro pentru gestionarea in comun a zonelor transfrontaliere, dar cooperarea este doar pe hartie. Ucrainenii din zona Odessa au cheltuit deja o jumatate de milion de euro, fara sa poata spune clar unde au mers banii.

Unsprezece functionari din regiunea Odessa au organizat la Tulcea o conferinta de presa in care au anuntat finalizarea unui proiect romano-ucrainean finantat de UE. „Proiectul a vizat imbunatatirea cooperarii transfrontaliere in managementul integrat al resurselor de apa din euroregiunea Dunarii de Jos”, a spus Igor Studennykov, managerul proiectului. Parteneri din Romania la realizarea acestui proiect au fost Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Directia Apelor Romane Dobrogea – Litoral si Consiliul Judetean Tulcea. UE a alocat ucrainenilor pentru respectivul proiect 570.000 de euro. Cu aceste resurse partea ucraineana ar fi urmat sa realizeze o banca de date privind resursele de apa in zona transfrontaliera romano-ucraineana din Delta Dunarii, care sa permita implementarea unei monitorizari conforme normelor europene si a unui sistem de comunicare, in timp real, a informatiilor privind producerea unor incidente majore.

Managerii proiectului nu au putut preciza daca aceste obiective s-au materializat si nici cum s-au cheltuit banii europeni. Igor Studennykov, managerul proiectului, a precizat: „Am cheltuit 100.000 de euro pentru achizitionarea unei nave rapide tip laborator pentru verificarea calitatii apei din Delta Ucrainei”. In privinta diferentei de 470.000 de euro, Studennykov a spus ca „banii s-au cheltuit pentru simpozioane, plata specialistilor si a managerilor de proiect si pentru realizarea unor filme de prezentare a proiectului”.
Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat ca „exista un proiect in oglinda, manageriat de ARBDD, finantat de UE, pentru monitorizarea calitatii apei din zona transfrontaliera. ARBDD a achizitionat, de asemenea, o nava-laborator pentru monitorizarea calitatii apei din Delta. Respectivul laborator ar trebui sa efectueze monitorizari si pe teritoriul Ucrainei, cum s-a prevazut in proiectul european”. Afirmatiile guvernatorului arata ca s-au efectuat investitii dublate pentru monitorizarea transfrontaliera a apei din Delta, iar monitorizarea in comun ramane un deziderat, desi UE a cheltuit pana acum pentru acest obiectiv peste 3 milioane de euro.

» Zeci de milioane de euro
In ultimii ani, Uniunea Europeana a deschis mai multe linii de finantare nerambursabila pentru imbunatatirea cooperarii transfrontaliere intre Romania si Ucraina. Romania a accesat pentru zonele sale de granita cu Ucraina finantari europene care insumeaza 29 milioane de euro, iar Ucraina – 6,5 milioane de euro. O buna parte din aceste finantari vizeaza buna cooperare in domeniul mediului in zona Deltei Dunarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s