Declaratii de presa sustinute de primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei Comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare


sursa: guv.ro

Am incheiat sedinta saptamanala a Comitetului Interministerial pentru absorbtia fondurilor comunitare. Am invitat la aceasta sedinta si presedintii in exercitiu ai Regiunilor de Dezvoltare pentru a le prezenta unele probleme legate de implementarea unor proiecte cu privire la fondurilor europene si pentru a lua unele decizii cu privire la o mai buna implementare a acestor proiecte in Romania.
Astăzi am luat două decizii. Prima decizie este extrem de importantă.
Am decis majorarea procentului de pre-finanţare a proiectelor din fondurile europene de la 20% la 30%. Până acum, am majorat procentul de pre-finanţare a proiectelor europene de la 15% la 20%, iar în urma deciziei de astăzi acest procent de pre-finanţare a crescut de la 20 la 30%.
Am luat această decizie din două motive. În primul rând, pentru a asigura o mai bună absorbţie a fondurilor comunitare.
În al doilea rând, pentru a exista mai mulţi bani în economie, prin care să fie plătite lucrările care se efectuează din fonduri europene.
Am atras însă atenţia atât preşedinţilor în exerciţiu ai Regiunilor de Dezvoltare, după cum atragem atenţia tuturor acelora care beneficiază de fonduri, că această pre-finanţare mărită la 30% va fi acordată dacă se face treabă.
Adică, dacă se ţin la timp licitaţiile şi se începe derularea lucrărilor şi, de asemenea, dacă există facturi care să fie plătite. Nu vom transfera aceşti bani în conturile autorităţilor locale doar ca să stea acolo. Ei vor fi transferaţi doar dacă vor fi plătiţi efectiv şi lucrările vor fi efectuate pe fondurile europene pe care le avem.
Prin aceste măsuri mai rezolvăm o problemă scadentă a acelora care derulează fonduri europene, o altă problemă a administraţiilor locale: problema TVA-ului pe care trebuie să îl plătească autorităţile administraţiei publice locale.
Prin faptul că am majorat cota de pre-finanţare de la 20 la 30% dăm posibilitatea autorităţilor locale să plătească mult mai uşor partea de TVA pe care trebuie să o plătească potrivit legii, nemaifiind obligate să suporte din bugetul Consiliului Local această sumă de bani. Din acest punct de vedere, reprezintă o uşurare pentru administraţiile locale.
Sper ca administraţiile locale şi judeţene şi toţi cei care operează cu fonduri europene să fi înţeles acest efort pe care noi îl facem.
Este un efort de injecta câţi mai mulţi bani în economie, de a dinamiza lucrările de investiţii, de a avea licitaţii organizate şi lucrări publice efectuate.
Guvernul şi Ministerul Finanţelor fac un efort extraordinar pentru a asigura aceste resurse financiare. Şi sperăm ca acest efort să se poată regăsi şi într-o mai bună absorbţie a fondurilor europene de către administraţiile locale.
Mă voi referi la cea de a doua decizie. Am luat astăzi act de propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei – care coordonează Programul Operaţional Regional – de a stabili un coordonator pentru fiecare pol de creştere.
Asta ce înseamnă ?
Că în fiecare Regiune de Dezvoltare vom avea un coordonator care se va ocupa de problemele polului de creştere, aşa cum au fost stabiliţi polii de creştere prin lege, în diversele regiuni ale ţării, pentru a monitoriza şi aplica direct politicile Guvernului. Dorim, de asemenea, să ne asigurăm că banii care sunt alocaţi României de către UE vor fi cheltuiţi rapid, la termen şi potrivit regulilor stabilite de lege.
Este un lucru nou. Prin această decizie avem o responsabilitate precisă, dată unei persoane care va raporta în permanenţă atât Guvernului, cât şi Agenţiei de Dezvoltare Regională, problemele care apar şi va urmări implementarea proiectelor europene care aduc în România acei bani de care avem nevoie.

Redactor: Domnule prim-ministru, când vor fi gata normele de aplicare a legii privind restituirea imobilelor care au fost preluate abuziv ? Senatorul Dan Voiculescu a anunţat că va face tot posibilul pentru a începe declanşarea urmăririi penale împotriva dumneavoastră ?

Emil Boc: Vreau să vă asigur că Guvernul, prin agenţiile şi structurile abilitate, oferă informaţii corecte tuturor acelora care le solicită. Din acest punct de vedere, e decizia fiecărui deputat sau senator să facă mai departe ceea ce doreşte.

Redactor: Puteţi să ne spuneţi cum veţi numi responsabilii pe Regiunile de Dezvoltare, din rândul căror funcţionari ?

Emil Boc: Va fi o selecţie efectuată de către Agenţiile de Dezvoltare Regională pe baza unor proiecte de management.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 26.05.2009

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s