La fonduri, cetăţeni!


sursa: adevarul.ro

De aproape două luni, „Adevărul” vă oferă, zi de zi, informaţii despre obţinerea fondurilor europene. Pe http://www.adevarul.ro găsiţi toate aceste articole. Ziarul a încercat să răspundă unor întrebări esenţiale. Cine are acces la bani? Cât îţi dă Europa şi cât pui tu? Ce trebuie să conţină dosarul? Pentru ce activităţi primeşti finanţare? La ce uşi trebuie să baţi?

Tema e atât de importantă, încât de reuşita ei depinde viitorul României. În intervalul 2007-2013, România are alocate 31 de miliarde de euro. Deocamdată, aceste miliarde sunt virtuale. Dacă le vom aştepta să vină singure, vom rămâne cu mâna goală. În ultimii doi ani şi jumătate n-am luat nici măcar două miliarde. În ritmul ăsta, până-n 2013 nu vom depăşi cinci-şase miliarde. Or, până la 31 de miliarde e cale lungă.

Un prieten de la ţară mi-a spus că şi-ar face o păstrăvărie. Bun, şi ce te opreşte?, l-am întrebat. Nu prea ştiu cum e cu fondurile astea europene, a zis el. Citeşte ziarul, i-am spus. Şi mai întreabă pe la primărie… pe la prefectură…

Ei, aici e treaba Guvernului: să-l informeze chiar şi pe ciobanul din vârful muntelui. Ca să intre în România 29 de miliarde de euro în următorii patru ani şi jumătate, trebuie să întocmim dosare-beton. Iar pentru asta e nevoie de o mobilizare generală. Autorităţile centrale sunt responsabile cu campaniile de informare. Cele locale trebuie să facă proiecte.

Din ecuaţie nu pot lipsi întreprinzătorii privaţi. Avem nevoie de cât mai mulţi oameni capabili să atragă fonduri. Dacă aflaţi că vecinul dumneavoastră a pornit o afacere cu bani de la UE, nu-l invidiaţi, nu-l pizmuiţi, nu-i puneţi beţe-n roate! Felicitaţi-l! Nu a luat din banii nimănui, ci dintr-o pungă care chiar trebuie consumată. Nu ne aflăm în pericol de a termina fondurile, ci de a nu fi în stare să ajungem la ele.

Orice om care accesează bani europeni devine un motor al economiei. Sau măcar un motoraş. O asemenea iniţiativă implică şi riscuri. De exemplu, poţi da faliment. Nimeni nu garantează succesul unei afaceri, nici măcar dacă e demarată cu fonduri europene.

Guvernul e dator să sune mobilizarea generală: la fonduri, cetăţeni! Dar pentru asta trebuie să ofere consultanţă în masă. Inclusiv vecinului meu care vrea să-şi facă păstrăvărie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s