Fonduri europene pentru autorităţile locale


sursa: adevarul.ro

Autorităţile pot face economii preluând modele pentru întocmirea caietelor de sarcini de pe internet. Primăriile pot face o parte din munca consultantului, folosind banii europeni. Pot efectua studii topografice, care pot fi apoi utilizate gratuit de consultant.

Primul pas pentru accesarea unor fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în cadrul măsurii 322, este identificarea componentelor proiectului integrat, care nu generează profit, dar este în acord cu legislaţia achiziţiilor publice.

Legea interzice împărţirea unei achiziţii în subetape în scopul evitării, cu bună intenţie, a procedurilor de licitaţie, şi trebuie aplicată împreună cu OG28/2008, care stabileşte cu exactitate conţinutul cadru al studiului de fezabilitate pentru proiectele finanţate din bani publici.

Astfel, autorităţile publice care doresc să implementeze proiecte în cadrul acestei măsuri trebuie să deruleze o singură procedură de achiziţie publică menită să acopere integral necesităţile proiectului: ridicări topografice, studii geotehnice, studii hidrologice, expertize, documentaţii pentru avize, studii de fezabilitate şi analiza cost beneficiu. Următorii paşi în obţinerea de bani europeni sunt stabilirea procedurii pentru selecţia serviciilor de consultanţă şi întocmirea caietelor de sarcini.

Autorităţile pot găsi modele pentru întocmirea caietelor de sarcini pe internet, economisind astfel banii contribuabililor. Publicarea în sistemul electronic de achiziţie publică SEAP este următorul pas. Pentru această etapă autorităţile sunt sfătuite să evite apelarea la serviciul de publicare care s-a dezvoltat întrucât costul acestuia urcă până la 1.000 de lei, iar operaţiunea este una simplă şi poate fi efectuată pe baza unor cunoştinţe primare.

După selecţia ofertelor este încheiat contractul pentru întocmirea documentaţiei pentru proiectul integrat accesat în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, măsura 322. După obţinerea avizelor necesare trebuie depusă cererea de finanţare şi apoi studiile de fezabilitate.

Greşeli frecvente

Cea mai des întâlnită greşeală este împărţirea achiziţiei în mai multe etape, cu valori mai mici de 15.000 de euro, şi încredinţarea acestora către diverşi contractori. Autorităţile încalcă astfel legea achiziţiilor publice, iar acest lucru va duce la atragerea răspunderii patrimoniale a persoanei responsabile. Solicitanţii trebuie să fie atenţi la scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic.

Aceasta nu este o cheltuială eligibilă decât în măsura în care achiziţia s-a efectuat după semnarea contractului de finanţare. Există cazuri în care se face o achiziţie eronată a serviciilor. Se cumpără documentaţii în loc să se condiţioneze plăţile, măcar parţial, de succesul proiectului.

Sfaturi pentru autorităţi

Este important ca autorităţile locale să ştie că nu pot obţine bani europeni, prin măsura 322 dacă au început deja o investiţie pentru alimentarea cu apă cu finanţare guvernamentală, chiar dacă este nefinalizată. În plus, alimentările cu apă se pot finanţa numai în baza surselor de apă prezente sau create în cadrul proiectului, şi nu surse viitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s