Unul din doua proiecte ale primariilor primeste finantare


sursa:euractiv.ro

O cercetare a fundatiei Soros legata de accesul autoritatilor locale la fondurile europene releva faptul ca primariile au realizat, in medie, 2,5 proiecte pentru fonduri europene si guvernamentale, intre 2004 si 2008. Rata de reusita a acestor proiecte a fost de 50%. 

Foto: dedalbahamat.ro

Fundatia Soros Romania a lansat joi, 9 aprilie 2009, in cadrul unei dezbateri, cercetarea ‘Accesul autoritatilor locale la fondurile europene’, din programul “Reforma Administratiei Publice”.

26% dintre primarii au depus un singur proiect intre 2004-2008, pentru fonduri guvernamentale si europene pre si post aderare, media fiind de doar 2,5 pentru intreaga perioada analizata. Rata de succes a aplicarii spre finantare a fost de 50%, indiferent de tipul de fond pentru care s-a optat. Cele mai multe proiecte au fost depuse in regiunea sud-est (56,9%), insa in regiunea de vest au fost depuse cele mai multe proiecte aprobate. La polul opus se situeaza regiunea de sud-vest.

Daca, in general, orasele mari si mijlocii sunt active in accesarea banilor europeni, problemele apar in restul localitatilor. In cazul primariilor din urbanul mic si rural, o informare adecvata creste cu 30% sansele de accesare a fondurilor, in vreme ce nivelul redus al veniturilor de la buget scade cu 80% rata de accesare a finantarilor. De asemenea, autoritatile care au angajati pregatiti pentru proiectele europene au sanse mai mari cu 55% de a accede la fondurile europene, iar

parteneriatele (Consiliul Judetean, alte primarii, ONG-uri) determina o rata de accesare a fondurilor de aproximativ 60%. O alta cauza a excluderii, care nu trebuie ignorata, este si influenta factorului politic. 

Dintre localitatile analizate, 20% au reusit sa atraga aproximativ 42% din fondurile alocate pentru proiecte in cei patru ani, aceastea fiind considerate cele mai competitive localitati. Ele depun de 2,7 ori mai multe proiecte si le sunt aprobate de 3,5 ori mai multe proiecte decat in cazul localitatilor necompetitive, ceea ce poate duce treptat la cresterea disparitatilor de dezvoltare a unora in detrimentul altora.

In perioada octombrie- noiembrie 2008, Fundatia Soros Romania a desfasurat o cercetare sociologica in patru regiuni de dezoltare (nord-est, sud-est, vest si sud-vest), alcatuita din doua componente: una cantitativa, pe baza de chestionar auto-completat adresat tuturor primariilor din patru regiuni de dezvoltare, avand o rata de raspuns de peste 90%; si calitativa, in cadrul careia s-au realizat 16 studii de caz.

Studiul „Accesul autoritatilor locale la fondurile europene”

Sursa: Soros

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s