Peste jumatate dintre proiectele firmelor romanesti pentru fondurile europene sunt neeligibile


Mai mult de jumatate dintre proiectele depuse de firmele romanesti pentru obtinerea finantarilor europene prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice sunt respinse pentru erori in documentele depuse, pentru neincadrarea in obiectivele programelor la care aplica sau pentru neindeplinirea conditiilor tehnico-financiare, a declarat recent pentru Agerpres Cristian Popovici, expert in cadrul Autoritatii de Management pentru POS CCE. 

„Verificarea proiectelor depuse de firmele care vor sa atraga finantare europeana cuprinde trei etape – verificarea conformitatii administrative, verificarea eligibilitatii si verificarea tehnica si financiara. Dupa primele doua verificari sunt respinse, in medie, 25% din proiecte. Mai mult de jumatate dintre proiectele depuse de firmele romanesti pentru obtinerea finantarilor europene pentru Axa 1– Un sistem inovator si ecoeficient de productie sunt respinse pentru ca nu indeplinesc criteriile pentru obtinerea finantarilor“, a afirmat Cristian Popovici.

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a organizat recent un seminar referitor la elaborarea de proiecte in cadrul acestui program.

Potrivit specialistilor in domeniu, principalele erori ale firmelor aplicante sunt lipsa actelor necesare, incadrarea gresita in schema de finantare, neindeplinirea criteriilor de eligibilitate, bugetele nerealiste sau necorelate cu proiectul propus.

„In medie, 40% dintre programele pe care le realizeaza firmele romanesti pentru proiectele cu finantare europeana nu se finalizeaza in domeniile: dezvoltarea sectorului IMM, inovare, productie, energie. Este o situatie cu care se confrunta majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Rasarit. Una dintre solutiile absorbtiei mai rapide a fondurilor europene ar putea fi simplificarea procedurilor, insa, acest lucru poate fi realizat in functie de contextul tarii care recurge la astfel de masuri“, a declarat Colm McClements, reprezentantul firmei Colm McClements Consulting.

Printre greselile frecvente ale companiilor aplicante se mai numara prezentarea unor obiective ale proiectelor mult prea generale si nerealiste, nerelevante, lipsite de coerenta, lipsa unei corelari intre nevoie, plan de activitati si buget,

lipsa unei legaturi intre investitiile propuse si obiectivul proiectului, lipsa de expertiza tehnica specifica, confuzia in calcularea veniturilor pentru proiectele generatoare de venituri, lipsa analizelor de risc. 

Oficiali din cadrul Ministerului pentru IMM, Comert si Mediul de Afaceri (MIMMCMA) sustin ca procedurile de acordare a fondurilor europene ar fi trebuit simplificate.

„In privinta atragerii de fonduri europene, primul lucru pe care dorim sa-l modificam tine de reducerea timpului de accesare a fondurilor de la peste 200 de zile in prezent, la maximum 45 de zile“, a declarat ministrul MIMMCMA, Constantin Nita.

Primele 22 de contracte in cadrul POS CCE au fost semnate la inceputul lunii februarie a.c. In total, sunt 175 de proiecte castigatoare.

„Pentru a grabi acest proces de accesare, o alta propunere pe care dorim sa o punem in discutie in guvern este ca Autoritatea de Management (AM), cea care da avizul final dosarelor, sa se afle tot in cadrul ministerului nostru intrucat, in multe cazuri, raspunsul final este dat de AM dupa mai multe luni de asteptare. De asemenea, infiintarea Agentiei de Implementare a Proiectelor si Programelor pentru IMM ne va ajuta pe noi, ca organism intermediar, sa procesam intr-un timp mult mai scurt dosarele depuse“, a mai spus ministrul Constantin Nita.

Peste 2.400 de proiecte au fost depuse in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, valoarea totala a finantarii solicitata fiind de aproape 8,3 miliarde lei, potrivit Autoritatii de Management pentru POS CCE din cadrul Ministerului Finantelor.

Totalul bugetelor apelurilor lansate pana in prezent reprezinta aproximativ 33,7% din bugetul total al POS CCE, care depaseste trei miliarde euro.

Sursa: Buletinul Afacerea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s