Ca răspuns la criza financiară, Comisia mărește flexibilitatea fondurilor structurale


sursa: http://europa.eu

Ca răspuns la criza financiară și economică, comisarul pentru politică regională, Danuta Hübner, a anunțat luarea unei serii de decizii de către Comisia Europeană, destinate să acorde mai multă flexibilitate statelor membre în utilizarea fondurilor structurale. Modificările vor viza prelungirea termenului pentru țările UE de folosire a alocărilor aferente perioadei de finanțare 2000-2006 și garantarea faptului că fiecare euro disponibil poate fi folosit cu o eficiență maximă.

Comentând cu privire la deciziile de prelungire a termenului pentru proiecte și plăți cu șase luni, până la 30 iunie 2009, comisarul Hübner a declarat: „Depunem toate eforturile pentru a asigura cheltuirea în mod eficient a fiecărui euro din cadrul fondurilor structurale. Suntem în curs de adaptare a politicii de coeziune pentru a face față noilor realități economice și pentru a permite statelor membre să optimizeze investițiile UE ca un remediu excelent împotriva crizei.”

Prelungirea termenului pentru patru fonduri structurale

În urma unei invitații din partea Comisiei, statele membre au cerut o prelungire a perioadei de eligibilitate pentru finanțarea a 385 din cele 555 programe ale politicii de coeziune corespunzătoare perioadei 2000-2006, în cazul în care fondurile nu au fost utilizate în întregime. Prelungirea perioadei de eligibilitate vizează cele patru fonduri structurale existente la acel moment: Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul social european (FSE), Fondul european de orientare și garantare agricolă (FEOGA) și Instrumentul financiar pentru orientarea pescuitului (IFOP).

Flexibilitatea va permite statelor membre și regiunilor să implementeze și să finalizeze mai multe proiecte pe teren. Comisia le îndeamnă să se concentreze asupra sectoarelor și măsurilor cu rentabilitate ridicată, precum investițiile în eficiența energetică pentru a crea locuri de muncă ecologice și pentru a economisi energie și acțiunile de sprijinire a tehnologiilor curate pentru a impulsiona sectoare cum ar fi construcțiile și industria de autovehicule.

De cinci ori mai multă flexibilitate

Comisia a adoptat, de asemenea, o măsură pentru a acorda statelor membre și regiunilor mai multă flexibilitate în alocarea finanțării pentru diverse priorități. Până în momentul de față, autoritățile de management au dispus de o marjă de flexibilitate de 2% în cazul în care doreau să transfere fonduri între așa-numitele „axe prioritare” care desemnează domeniile strategice de cheltuieli ale fiecărui program operațional al politicii de coeziune.

„Situația în care ne aflăm în prezent este foarte diferită de mediul economic din 2000, când prioritățile erau convenite. Având în vedere circumstanțele excepționale cu care se confruntă statele membre, Comisia a decis creșterea de cinci ori a marjei de flexibilitate între priorități, de la 2 la 10%. Această creștere va permite statelor membre să direcționeze fondurile rămase către domeniile în care impactul acestora este cel mai ridicat”, a comentat comisarul Hübner.

Notă pentru redactori

Comisia analizează toate posibilitățile de creștere și de accelerare a investițiilor comunitare, precum și de facilitare a transferurilor financiare către statele membre și, prin urmare, către beneficiarii finali ai fondurilor structurale. În acest context, s-au adoptat sau sunt în curs de adoptare mai multe propuneri legislative și măsuri fără caracter legislativ privind atât perioadele de programare anterioare, cât și cele actuale (2007-2013) (a se vedea MEMO/08/740).

Valoarea totală a finanțării alocate statelor membre în perioada bugetară 2000-2006 s-a ridicat la 257 miliarde EUR. Până în prezent, s-au plătit 225 miliarde EUR – și anume 87,5% din valoarea totală. Statele membre pot efectua acum plăți aferente acestei perioade până la data de 30 iunie 2009. În majoritatea cazurilor, termenul pentru plățile corespunzătoare Fondului de coeziune pentru perioada 2000-2006 este sfârșitul lui 2010.

http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/recovery/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s