Peste 400 de proiecte SAPARD, prelungite


Peste 400 de proiecte SAPARD, prelungite

sursa: Mediafax.ro

Peste 400 de proiecte SAPARD vor beneficia de prelungirea termenului de execuţie, iar beneficiarii trebuie să depună cereri de rambursare a cheltuielilor până la finele lunii septembrie, plăţile aferente acestor proiecte fiind estimate la 90 de milioane euro.

Programul SAPARD trebuia încheiat la finele anului trecut, dar Comisia Europeană a acordat României o prelungire de un an. În absenţa prelungirii, toate plăţile realizate către beneficiari după expirarea termenului limită ar fi fost acoperite de la bugetul de stat, nefiiind rambursate de CE.

Comisia a anunţat oficial în luna decembrie că a acordat României şi Bulgariei această derogare.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care gestionează fondurile SAPARD, a început procedurile de prelungire, prin acte adiţionale, a contractelor pentru proiectele care nu au fost terminate până la sfârşitul lui 2008, a anunţat vineri instituţia.

„Vor beneficia de prelungirea termenului de execuţie peste 400 de proiecte, cererea de rambursare a cheltuielilor putând fi depusă până la sfârşitul lunii septembrie 2009. De asemenea, sumele care trebuie plătite beneficiarilor se ridică la aproximativ 90 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat al APDRP.

În zilele următoare agenţia va comunica beneficiarilor când trebuie să se prezinte pentru semnarea actului adiţional la contractul de finanţare, a declarat, în comunicat, Octavian Ciprian Alic, director general interimar al APDRP.

În cadrul programului SAPARD au fost încheiate contracte de finanţare pentru 4.549 proiecte, cu o valoare a fondurilor publice (de la CE şi bugetul de stat) de 1,4 miliarde euro. Până în prezent, au fost efectuate plăţi în valoare de 1,28 miliarde de euro.

Comisia a decis să stopeze rambursarea plăţilor realizate de la buget anul trecut, după ce a constatat mai multe deficienţe la un audit din luna iunie. Autorităţile au oprit de asemenea plăţile către beneficiari, până la implementarea unui plan de acţiuni care să remedieze problemele, solicitat de Comisie.

APDRP a anunţat că a implementat planul şi a reluat plăţile de la buget în luna octombrie a anului trecut. Comisia a avut însă solicitări suplimentare şi nu a decis deocamdată reluarea rambursărilor.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, se va întâlni luni la Bruxelles cu Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru a discuta pe tema reluării rambursărilor pentru SAPARD.

Surse UE au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că „urmare a scrisorii transmise de Comisie la sfârşitul lunii noiembrie, în care se solicitau autorităţilor române mai multe informaţii în legătură cu planul de acţiune cerut, precum şi o întâlnire cu autorităţile române la începutul lunii decembrie, nu a mai fost primită niciun fel de informaţie din partea organismului independent de audit din România cu privire la implementarea planului de acţiuni”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s