Dinamizare rurala prin angajare sustenabila


Fondul Social European co-finanteaza un proiect care va transforma piata muncii din mediul rural din Romania.
Fondul Social European co-finanteaza un proiect de dinamizare profesionala care va transforma in mod radical mediul rural romanesc pe perioada urmatorilor trei ani. Executarea proiectului sus-mentionat, numit DR&ES, se afla in sarcina AGROSTAR (Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si servicii conexe), cu parteneriatul altor organizatii europene cu o experienta verificata in revitalizarea pietei muncii in tari cu activitati agricole si de crestere a animalelor.
Proiectul ,,DR&ES” a fost aprobat la data de 4 aprilie 2008 in cadrul instantelor comunitare, iar la data de 1 noiembrie Guvernul Romaniei, prin intermediul AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), a autorizat AGROSTAR in vederea inceperii activitatilor proiectului.
Punerea in practica a acestei initiative presupune faptul ca patru dintre cele mai irnportante zone rurale ale geografiei noastre sa beneficieze de investitii considerabile orientate spre a creste nivelul de ocupare a fortei de munca. De fapt, proiectul a fost conceput pentru a reamplasa in alte sectoare profesionale o populatie care actualmente este ocupata intr-o agricultura de subzistenta. DR&ES va contribui la formarea corespunzatoare a beneficiarilor sai pentru ca, astfel, sa le imbunatateasca nivelul de calificare.
Dupa ce s-a evaluat realitatea pietei muncii din Romania si s-au identificat oportunitatile de afaceri care pot fi initiate intr-un mediu rural sustenabil si care respecta mediul ambiant, resursele mobilizate in cadrul proiectului vor fi folosite nu doar pentru a-i dota pe beneficiarii sai cu o formare de inalt nivel, ci mai ales pentru a fi gasite locuri de munca pentru tinerii si femeile din medium rural, pentru a crea firme si a promova initiativele de autoangajare, dar si pentru a angrena o retea de servicii social care sa garanteze ingrijirea copiilor sau a persoanelor varstnice din familie.
Acest tip de proiect, care deja a functionat cu succes in alte tari comunitare, va avea in vedere, in plus, detectarea de noi oportunitati de afaceri in mediul rural, ceea ce, fara indoiala, va folosi pentru a ridica nivelul de trai al locuitorilor sai. Este vorba de firme care au legatura cu serviciile de cazare si turismul rural, artizanatul, transformarea si distribuirea de produse agricole, vanatoarea si multe alte subsectoare.
Transferul rezultatelor acestei experiente de pionierat in tara noastra se va transmite, odata executat proiectul, catre alte regiuni romanesti care ar putea extrage beneficii din acesta, la fel ca si catre alte tari membre ale U.E. care prezinta o populatie excesiva ocupata in agricultura de subzistenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s