Coalitia ONGuri pentru fonduri structurale – Milioane de Euro blocati pentru ca Ministerul Economiei si Finantelor nu-si respecta termenele


13 octombrie 2008

 

 

Scrisoare deschisa

 

Milioane de Euro blocati pentru ca Ministerul Economiei si Finantelor nu-si respecta termenele

 

 

Domnului Calin Popescu Tariceanu, Prim-ministru al Romaniei

Domnului Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor 

 

 

Stimati domni,

 

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania a devenit beneficiarul a 19,7 miliarde de euro din Fondurile Structurale si de Coeziune. Dupa o perioada de programare dificila si prelungita acesti bani pot fi, in sfarsit, folositi.

 

Deja sume semnificative au fost contractate pentru proiecte valoroase. Cu toate acestea, proiectele nu pot sa inceapa pentru ca nu exista inca norme complete privind modalitatile prin care se asigura cofinantarea proiectelor, proceduri legate de TVA, prefinantare, cofinantare publica etc. Fara aceste proceduri, beneficiarii fondurilor nu-si pot incepe activitatile. Termenul limita pentru modificarea normelor, stabilit prin Ordonanta de Guvern, era luna august 2008.

 

Aceasta intarziere nu corespunde in nici un fel cu interesele Romaniei si nici cu discursurile publice despre importanta fondurilor europene pentru dezvoltarea Romaniei si despre importanta cresterii capacitatii de absorbtie. Romania are timp numai pana in anul 2010 sa cheltuie sumele alocate pentru anul 2007 (regula N+3).

 

Avand in vedere toate acestea,

 

va solicitam, domnule Ministru, ca in cel mai scurt timp posibil sa aprobati, prin ordin de ministru, modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor OG 29/2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a cofinantarii alocate de la bugetul de stat astfel incat toate proiectele contractate sa poata poata fi demarate in perioada imediat urmatoare.

 

Va solicitam, domnule Prim-ministru, sa va asigurati de respectarea Ordonantei Guvernului nr. 19/2008, care stabilea un termen de 30 de zile pentru definitivarea normelor.

 

Desi pare un termen generos, este aproape imposibil ca sumele pe care Romania le are la dispozitie pentru anul 2007 sa fie si folosite.

 

Cu respect,

in numele Coalitiei ONGuri pentru fonduri structurale

 

 

Oana Preda,

Director

Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe

 

________________

[1] Numai Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a aprobat, pana in luna mai, proiecte in valoare de 1.120.800.854RON

La data de 16.07.2008 Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta nr.19 pentru modificarea si completarea OG nr.29/2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si cofinantarii alocate de la bugetul de stat, inclusiv din Fondul National de Dezvoltare, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta. Aceasta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, partea I nr. 559 din data 24/07/2008.


In conformitate cu Art. II din ordonanta mentionata, „in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, prin ordin al Ministrului Economiei si Finantelor, se aproba modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG 29/2007, lucru care pana astazi (mai bine de 70 de zile  de la intrarea in vigoare) nu s-a intamplat.

 

 

Coalitia ONGuri pentru fonduri structurale

 

Membri si sustinatori ai Coalitiei: Centrul de Resurse pentru participare publica, Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Asistenta pentru Organizaţii Neguvernamentale CENTRAS, Asociatia Salvati Copiii, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia Terra Milleniul III, Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Alianta Civica a Romilor din Romania 

Reclame

Un gând despre „Coalitia ONGuri pentru fonduri structurale – Milioane de Euro blocati pentru ca Ministerul Economiei si Finantelor nu-si respecta termenele”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s