Absorbtia fondurilor europene, la mai putin de jumatate fata de Ungaria sau Polonia


sursa: Cronica Romana, 19 mai 2008


Dan Stefan

In ciuda declaratiilor triumfaliste ale guvernantilor

Absorbtia fondurilor europene, la mai putin de jumatate fata de Ungaria sau Polonia

Gradul de absorbtie a fondurilor europene dupa primul an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-a situat la circa jumatate fata de nivelul inregistrat de tari precum Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia se arata intr-un studiu publicat de Banca Nationala a Romaniei in martie 2008 si citat de televiziunea The Money Channel.
Lipsa de programe dar si intarzierile in deciziile legate de buget, la nivelul Uniunii Europene au facut ca cele 7 programe operationale sa fie transmise la Bruxelles abia in 2007, deci dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Astfel, rata de absorbtie pentru Romania a fost de 21,7%, fata de 42,9% Ungaria sau 42,8% Polonia. Fondurile structurale si de coeziune au fost absorbite in proportie de 32,7%, iar cele destinate agriculturii si dezvoltarii rurale au fost atrase doar in proportie de 3%.
Pentru anul 2008, Romania are la dispozitie fonduri europene cu o valoare totala de 2,9 miliarde de euro dintr-un total de 17,6 mld. euro pe care trebuie sa-i absoarba in perioada 2007-2011. Anul trecut, valoarea fondurilor a fost de 2 mld. euro, din care 1,28 mld. euro au fost fondurile structurale si de coeziune, iar 0,76 mld. euro au reprezentat fondurile pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Cea mai buna rata de absorbtie a inregistrat-o Fondul European pentru pescuit, iar pentru fondurile structurale, rata de absorbtie este de circa 30%. Valoarea totala a celor sapte programe operationale va ajunge la 19,2 miliarde de euro pana in 2013, din care 2,5 miliarde de euro sunt destinati pentru cresterea competitivitatii economice, 4,5 miliarde pentru transporturi si tot 4,5 miliarde de euro pentru mediu, pentru cheltuielile regionale fiind dispuse 3,7 miliarde de euro, iar pentru asistenta tehnica 170 de milioane de euro.
Dezvoltarea resurselor umane are alocata o suma de 3,4 miliarde de euro, iar dezvoltarea capacitatii administrative 208 milioane de euro.

Si cauze subiective, dar si obiective
Slaba capacitate de utilizare a fondurilor europene a tarii noastre este, alaturi de deficitul comercial cronic, una dintre cele mai grave probleme ale economiei romanesti.
Guvernatorul BNR avertiza, cu prilejul lansarii studiului, ca Romania s-ar putea vedea in situatia paradoxala de a deveni stat contributor net la bugetul UE, in ciuda faptului ca este penultimul dintre cei 27 de membri ai organizatiei din punct de vedere al nivelului de dezvoltare economica. Isarescu a subliniat printre cauzele acestui fenomen si “cercul vicios al saraciei”, care face ca zonele care ar avea cea mai mare nevoie de banii europeni sa nu le poata accesa, tocmai din cauza ca nu dispun, nici in domeniul privat, nici in adminsitratia publica locala de specialisti capabili sa elaboreze proiectele eligibile necesare.
Aceasta este o cauza obiectiva fundamentala pentru care avantajele statutului de membru cu drepturi depline al UE intarzie sa-si arate efectele in planul nivelului de viata de zi cu zi a cetateanului.
Cauzele subiective sunt, insa la fel de “bine reprezentate”, mergand de la neadoptarea unor reglementari ale acquis-ului comunitar conform calendarului stabilit, nefunctionarea unor agentii sau instrumente esentiale accesarii fondurilor (cazul software ului necesar agentiei de plati in agricultura ori al infiintarii cu intarziere a Oficiului pentru Produse Traditionale) si, nu in ultimul rand, al perceptiei tarii noastre ca fiind una dintre cele mai corupte din Europa, cu riscuri de deturnare a destinatiei fondurilor europene.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s