Cazul Luna Ses – Borsa: A gasit MDLPL o cale de a nu da banii inapoi Uniunii?


sursa: Euractiv.ro, 16 mai 2008

Cazul Luna Ses – Borsa: A gasit MDLPL o cale de a nu da banii inapoi Uniunii?

Publicat: 16 Mai 2008 @ 13:14

Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor face precizari in urma stirilor publicate de EurActiv in privinta proiectului „Dezvoltarea zonei turistice Luna Ses – Borsa”. Ministerul arata ca a gasit o metoda prin care sa evite rambursarea banilor catre UE.
Link: UE cere milioane de euro inapoi, pentru (ne)dezvoltarea zonei turistice Luna Ses – Borsa

In cadrul Memorandumului de Finantare din 11 Decembrie 2002 dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul national PHARE 2002 Coeziunea Economica si Sociala , Componenta – Dezvoltarea Infrastructurii Regionale si Locale, a fost aprobat pentru finantare proiectul cu titlul „Dezvoltarea Zonei Turistice Luna Ses – Borsa”. 
La data de 29.11.2004 Ministerul Integrarii Europene in calitate de Autoritate Contractanta, a incheiat Contractul de lucrari cu firma Efklidis SA Grecia in calitate de Contractor, in vederea realizarii proiectului „Dezvoltarea Zonei Turistice Luna Ses – Borsa”, cod perseus RO 2002/000-586.05.02.03.01.10, avand ca Beneficiari Locali Consiliul Judetean Maramures si Consiliul Judetean Satu-Mare.

Valoarea totala a contractului este de 15.303.017,83 Euro divizata in doua loturi Lotul 1 – Luna Ses: 8.921.630,97 Euro si Lotul 2 – Borsa: 6.381.386,86 Euro. Mentionam faptul ca o parte din co-finantarea locala este asigurata prin OUG Nr. 110 din 16.11.2004 privind sustinerea proiectului „Dezvoltarea zonelor turistice Luna Ses – Borsa”, judetele Satu Mare si Maramures prin care se completeaza sursele de finantare locala in limita echivalentului in lei al sumei de 3,5 milioane euro, din care 2,12 milioane euro pentru judetul Maramures si 1,38 milioane euro pentru judetul Satu Mare. Restul sumelor cuprinzand co-finantarea locala sunt acoperite prin imprumuturi bancare obtinute de Consiliul Judetean Satu-Mare si Consiliul Local Borsa.

 

Supervizarea lucrarilor a fost asigurata in decursul implementarii, prin derularea unui contract de asistenta tehnica, incheiat de Ministerul Integrarii Europene cu firma de consultanta Inocsa Spania.
Data de incepere a desfasurarii contractului de lucrari a fost la 11.01.2005, pentru o durata de 540 zile. Termenul initial de terminare a lucrarilor conform contractului a fost data de 04.07.2006. Prin doua acte aditionale termenul de finalizare a fost prelungit pana la data de 01.03.2007.

Deoarece, proiectul nu mai avea sanse de a fi finalizat pana la 30.11.2007, s-a propus rezilierea pe cale amiabila a contractului, pentru rezolvarea situatiilor ce implica aplicarea procedurilor de solutionare a viitoarelor dispute inclusiv evitarea ajungerii la procedura de arbitraj international. In acest sens, contractul a fost reziliat pe data de 04.09.2007.

In momentul de fata, prin efortul comun al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si al Beneficiarilor Locali s-au obtinut sumele necesare pentru continuarea si finalizarea proiectului (prin HG 1393/2007 au fost alocati din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului 18.225 mii lei pentru continuarea acestui proiect, din care 9.482 mii lei pentru Consiliul Local Borsa si respectiv 8.743 mii lei pentru Consiliul Local Negresti-Oas). Sumele alocate permit  continuarea lucrarilor si evitarea rambursarii sumelor cheltuite pana la reziliere catre Comisia Europeana.

Astfel, atat Consiliul Local Borsa cat si Consiliul Local Negresti-Oas/Consiliul Judetean Satu-Mare au lansat licitatiile pentru achizitionarea instalatiei de transport pe cablu respectiv pentru finalizarea lucrarilor drumul DC75 (Negresti Oas – Luna Ses), ceea ce reprezinta 80% din totalul obiectivelor din proiectul initial.

Sursa: MDLPL

 

Reclame

Un gând despre „Cazul Luna Ses – Borsa: A gasit MDLPL o cale de a nu da banii inapoi Uniunii?”

  1. Buna ziua,

    Apreciez proiectul ..dar mai departe ? In afara de informare , s-au sesizat si organele abilitate? Sunt cercetate persoanele implicate ? Ma refer in speta la ceea ce s-a intamplat in judetul Hunedoara ( ISPA si SAMTID).Vor fi furnizate si informatii privind stadiul verificarilor ?

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s