Iasi: Primar anchetat pentru escrocherii cu fonduri SAPARD


10 mai 2008, Jurnalul de Est

Edilul PD-L al comunei Baltati, Mihai Hlihor, este acuzat ca „s-a infruptat“ din bani europeni. Edilul a intrat in vizorul inspectorilor de la Directia Antifrauda SAPARD, dar si al procurorilor DNA Iasi pentru infractiuni de fals, uz de fals, inselaciune si folosire de documente falsificate. Hlihor mai este acuzat ca a infiintat o livada, printr-un proiect SAPARD, in valoare de 127.000 de euro, aceasta fiind inregistrata pe numele SC Olma SRL, unde administrator este chiar sotia sa, Maria Hlihor, folosindu-se in acest scop de acte de proprietate si documente false.

Sediul Primariei Baltati a fost luat la puricat in urma cu doua zile, mai precis pe 8 mai, de catre o echipa de inspectori de la Directia Nationala Antifrauda SAPARD, veniti sa verifice toate sesizarile si plingerile adunate in ultima perioada la adresa edilului Mihai Hlihor. Intrucit mai multi cetateni il acuza pe primarul din Baltati ca si-a ridicat o livada cu bani proveniti din proiectul SAPARD, va-loarea acestui program european fiind de 127.000 de euro, inspectorii de la Directia Nationala Antifrauda SAPARD au efectuat un control printre actele de la Primaria Baltati, luindu-l prin surprindere pe Mihai Hlihor. Pina in momentul de fata, acesta se poate lauda ca in al doilea mandat al sau ca primar al comunei iesene a reusit sa „acumuleze“ peste 20 de dosare, aflate pe rolul Parchetelor iesene in diferite stadii de cercetare si investigatie. Lucrurile nu se opresc insa aici in ceea ce-l priveste pe edilul din Baltati. Acesta s-a mai pricopsit recent cu un alt dosar penal, aflat in prezent la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi, in urma unei sesizari venite din partea unui cetatean din Iasi, pe nume Anghel Chiriac.

Barbatul il acuza pe Mihai Hlihor de inselaciune. Mai exact, Chiriac a depus o plingere la Parchet pe numele edilului din BaltatI, aratind ca acesta l-ar fi indus in eroare cu privire eliberarea unui titlu de proprietate referitor la un teren de 2,6 hectare, care ii apartine de drept si pe care Hlihor i l-ar fi luat prin mijloace frauduloase. „Pe 30 august 2007 am fost chemat la domiciliul primarului Mihai Hlihor, unde acesta mi-a inminat doua procese-verbale cu niste schite pe verso. Acesta m-a servit cu bauturi alcoolice fara a-mi arata in fizic terenul respectiv si dupa ce am baut destul de mult m-a convins sa-l insotesc la notarul Remus Cruceanu din Tirgu Frumos, unde m-a pus sa semnez mai multe acte, spunindu-mi ca in acest fel voi obtine titlul de proprietate pentru terenul de 2,6 hectare“, a precizat Anghel Chiriac. Barbatul arata ca nu stie ce acte si do-cumente a semnat, in conditiile in care era sub influenta bauturilor alcoolice. „Nu stiu exact ce am semnat deoarece bausem inainte.

Ulterior, am incercat sa-l contactez pe Hlihor de mai multe ori, rugindu-l sa-mi dea titlul de proprietate care mi se cuvine pe cele 2,6 hectare, insa m-a tot dus cu vorba. Studiind procesele-verbale de punere in posesie pentru acest teren, am constatat cu stupoare ca pe terenul meu, pentru care detin acte, insa fara a avea titlul de proprietate, primarul Mihai Hlihor a ridicat o livada, aflind apoi de la diversi oameni din comuna ca pentru acest lucru s-a folosit de bani din fondurile SAPARD“, a explicat Anghel Chiriac. Ieseanul este convins ca edilul comunei Baltati l-ar fi pacalit cu sco-pul explicit de a-l expropria de acest teren. „Nu am semnat de buna voie nici un fel de act de vinzare-cum-parare a terenului respectiv, de doua hectare si jumatate, asa cum pretinde primarul Hlihor. M-a imbatat si apoi m-a pacalit sa iscalesc un act, spu-nindu-mi ca e titlul meu de proprietate pe acel teren“, a aratat revoltat barbatul, care spera ca procurorii anticoruptie sa ia masurile legale impotriva lui Mihai Hlihor.

   Se joaca cu terenurile oamenilor fara frica

   De numele primarului din Baltati se leaga numeroase scandaluri, Primaria fiind sesizata, dar neluind nici o masura niciodata. Numerosi oameni il acuza pe Mihai Hlihor ca le ia ca un dictator terenurile pentru care acestia detin titluri de proprietate, punindu-i in posesia acestora pe cei din anturajul sau. In acest context, Prefectura Iasului a primit in urma cu citeva saptamini o petitie din partea primarului comunei Ion Neculce, Vasile Rusu, prin care Primaria din Baltati era acuzata ca acorda ilegal titluri de proprietate pe terenurile din alta zona.

Mai mult, Mihai Hlihor este acuzat de zeci de sateni ca stapineste abuziv numeroase terenuri care apartin atit scolii generale din satul Valea Oilor, cit si parohiei si statiunii de Cercetari Pomicole Sirca. Intrucit anul trecut a incercat sa-l expropieze in mod abuziv pe Costache Cordoneanu, originar din satul Valea Oilor, comuna Baltati, acesta a depus si el in urma cu citeva zile plingere pe numele lui Mihai Hlihor atit la DNA IasI, cit si la directia Nationala Antifrauda SAPARD. „In 2007, primarul Mihai Hlihor, in mod abuziv, mi-a luat pamintul si a pus in posesie pe terenul meu alte persoane, desi acest teren se afla pe administrativul comunei Ion Neculce, fara a-mi anula insa procesele-verbale de punere in posesie.

In acest fel, primarul poate pune in posesie alte persoane, care ulterior sa ii vinda terenul in cauza“, a aratat Costache Cordoneanu. In plingerea depusa la cele doua institutii mentionate mai sus, barbatul in virsta de 59 de ani aduce in discutie si ilegalitatile pe care le face primarul Mihai Hlihor cu banii proveniti de la SAPARD. „In zona invecinata terenului meu, Hlihor a infiintat o livada prin proiect SAPARD, pe numele SC Olma SRL, unde administrator este sotia sa, Maria Hlihor, folosind ca acte de proprietate documente false, inclusiv si pe terenul meu“, mai arata Cordo-neanu. Barbatul asteapta ca oamenii legii sa ia masurile care se cuvin in astfel de cazuri.

Articol de Ioan Florescu, Jurnalul de Est
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s