Autorităţile locale, nepregătite să acceseze fonduri europene


Secretarul de stat Silviu Stoica spune că sistemele de termoficare viabile vor fi sprijinite financiar.Lipsa expertizei autorităţilor locale pentru realizarea de proiecte în vederea accesării fondurilor europene de mediu şi obligaţiile României în acest domeniu au făcut ca proiectele finanţate din aceşti bani să fie gândite de specialiştii europeni, împreună cu autorităţile de la Bucureşti. Decizia ca proiectele de mediu derulate cu bani europeni să fie elaborate de autorităţile centrale a avut la bază şi faptul că multe dintre proiectele autorităţilor locale, finanţate din fonduri ISPA sau SAPARD, nu au mai putut fi implementate.

Autorităţile locale nu mai pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, în valoare de aproximativ 5,5 miliarde de euro, pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia României, până în 2013, pentru rezolvarea problemelor de mediu. Autorităţile centrale explică această decizie precizând că administraţiile locale nu deţin expertiza necesară pentru elaborarea de proiecte, motiv pentru care, ca să nu se piardă fondurile, este preferabil ca proiectele să fie întocmite la nivel central.

„Cea mai lungă perioadă de tranziţie obţinută de noi este până în 2018, dar în multe sectoare trebuie să ne conformăm mult mai devreme la cerinţele Uniunii Europene. Aşadar, având în vedere aceste obligaţii şi faptul că avem nevoie de investiţii foarte mari în acest domeniu – aproape 30 miliarde de euro până în 2018 -, soluţia viabilă pe care am găsit-o a fost abordarea regională a proiectelor”, a declarat, pentru „Adevărul”, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Silviu Stoica.


Multe proiecte nu au putut fi implementate

Demnitarul a explicat că această soluţie a fost adoptată de autorităţile de la Bucureşti împreună cu oficialii de la Bruxelles. „Comisia Europeană a constatat că ­s-au făcut investiţii fără a avea la bază o strategie bine definită în domeniul apei şi apei uzate. Au fost investiţii făcute punctual de autorităţi locale care nu au avut la dispoziţie un corp tehnic bine pregătit care să verifice ceea ce a pregătit un aşa-zis specialist consultant. De exemplu, foarte multe orăşele care au beneficiat de fonduri europene – prin programul ISPA sau localităţi incluse în SAPARD – au derulat proiecte pe care, ulterior, nu au avut capacitatea să le implementeze.

De aceea, au fost şi multe întârzieri, iar la sfârşit de an s-a constatat lipsa absorbţiei fondurilor”, a precizat Silviu Stoica. Acesta a dat exemplul a două comune învecinate, despărţite de o pancartă, care au accesat fonduri europene pentru construcţia a două staţii distincte de epurare a apei, „ceea ce înseamnă costuri de operare şi de întreţinere duble”.


Şi pentru deşeuri, tot soluţii regionale
În ceea ce priveşte sectorul deşeurilor, secretarul de stat a explicat că soluţia unor proiecte regionale, care să fie gândite de autorităţile centrale, a fost impusă de obligaţiile pe care le are România în acest domeniu. „Având în vedere faptul că s-a negociat un număr maxim de depozite de deşeuri care pot fi deschise (65 la nivelul României – n.r.), va trebui să închidem celelalte gropi neecologice, să construim staţii de transfer şi să construim sistemul de colectare selectivă. Pornind de la aceste restricţii, şi în acest domeniu lucrurile trebuie să fie corelate, pentru că totul trebuie să fie integrat la nivelul a unul sau chiar două judeţe”, a mai spus Stoica.


Prea puţine proiecte privind protecţia naturii

În privinţa fondurilor alocate pentru protecţia naturii, secretarul de stat şi-a exprimat nemulţumirea faţă de numărul mic de proiecte care s-au depus pentru acest sector.
Cele aproximativ 215 milioane de euro puse la dispoziţie pentru protecţia naturii pot fi accesate numai de custozii ariilor protejate, organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare, universităţi sau muzee.
„Ne aşteptam să primim mult mai multe proiecte, pe tranşa de finanţare referitoare la protecţia naturii, deschisă în toamna trecută. Însă au fost depuse doar 46 de proiecte, din care am selectat numai 26, care erau corect întocmite. Ministerul are datoria să garanteze că sunt bine făcute proiectele şi că au şanse foarte mari să fie acceptate la Bruxellles. Altfel, nici nu le trimitem”, a mai spus Silviu Stoica.

Sistemele de termoficare primesc bani dacă au clienţi

Pentru al treilea domeniu de intervenţie – reducerea emisiilor poluante provenite de la centralele care produc energie termică – urmează să se stabilească localităţile care vor beneficia de fonduri europene. „Analizăm împreună cu cei de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative care sunt localităţile unde operatorii din acest domeniu mai sunt viabili, pentru că există mai multe localităţi unde sistemul de termoficare nu mai poate fi viabil, pentru că lumea s-a debranşat”, a menţionat oficialul Ministerului Mediului. Astfel, pentru localităţile unde se dovedeşte că sistemul de termoficare este necesar şi, mai ales, acolo unde există probleme majore în privinţa emisiilor, vor fi pregătite proiecte.

»Ne aşteptam să primim mult mai multe proiecte pe tranşa de finanţare pentru protecţia naturii
Silviu Stoica, Secretar de stat în Ministerul Mediului

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s